Az európai ipar egyre közelebb kerül a törésponthoz, ahogy a gázár folyamatos emelkedésével rosszabbodik a kontinens energetikai válsága - írja összefoglalójában a Bloomberg. Az energiaárak és a gázárak naponta döntenek új rekordot és már jó néhány magas energiafelhasználású iparágban döntöttek a cégek működésük leállításáról, mivel az túl költségessé vált ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen azt tovább folytatni. Ráadásul félő, hogy a tél beálltával, a fűtési szezon kezdetével a helyzet rosszabbodik, s a kormányok elsősorban a lakossági fogyasztók igényeit fogják előnyben részesíteni.

Ilyen cég például a német SKW Stickstoffwerke, amely 20 százalékkal vágta vissza hétfőtől ammóniatermelését. A gyár évente egyébként annyi gázt éget el, mint amennyi 50 ezer háztartás felhasználása. A cég vezérigazgatójának elmondása szerint a jelenlegi árszinteken egyszerűen nincs értelme folytatni a termelést.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap azt mondta, az Unió vezetői októberben megvitatják egy stratégiai gázkészlet létrehozásának lehetőségét és azt, hogyan tudnák jobban függetleníteni az áram árát a gázáraktól. Az Unió állítólag a jövő héten kiad egy iránymutatást arról, hogy a tagállami kormányoknak milyen lehetőségek állnak rendelkezésére a gázáremelkedés kedvezőtlen hatásainak enyhítésére, ilyen lehet az adók csökkentése, esetleg közvetlen állami segítségnyújtás a bajba került fogyasztók számára.

Rendkívüli lépések kellenek

Nem szabad alábecsülni az áremelkedés jelentette sokkot. Ha nem kezeljük időben, az komolyan veszélyeztetheti az egész Unió gazdasági fellendülését - mondta Kadri Simon, az EU energetikáért felelős biztosa.

Egy nappal korábban az Egyesült Királyság Intenzív Energiafelhasználó Csoportja kérte azt a brit kormánytól, hogy tegyenek rendkívüli lépéseket, különben nagyon sok cégnek le kell állnia a téli időszakban.

A régiót megrázó gázár-válság több tényező együttes következménye, a kínálati oldal szűkössége időben találkozott a Covid utáni fellendülés jelentette növekvő kereslettel. Azonban ha az áremelkedés nem áll meg, az valóban komolyan veszélyeztetheti az uniós országok gazdasági növekedését - írja az összefoglaló. A felhasználó cégek az elmúlt években ugyan elég sokat tettek hatékonyságuk növelésére, azonban azt a mértékű áremelkedést, amely az év eleje óta bekövetkezett, egyikük sem tudja ellensúlyozni.

Azonban ha a kormányok beavatkoznak, abban nem biztos hogy sok köszönet lesz. Elég Kína példáját nézni, ahol az ipari termelők felhasználását jelentősen korlátozták, hogy sikerüljön a háztartások számára megfelelő mennyiségű gázt biztosítani. Franciaországban máris döntöttek a lakossági áram és a gáz árának befagyasztásáról.

A magas gázárak miatt már múlt hónapban leállt a CF Industries nevű műtrágyagyár két brit üzeme. Az osztrák Borealis AG és a norvég Yara Intwernational nevű vegyipari vállalat szintén termelési korlátozásokról döntött. A sornak nincs vége, az elszállt gázárak az agráriumot is jelentősen érintik, s ez az élelmiszerárakon keresztül komoly inflációs nyomást eredményezhet. De lapértesülések szerint a magyar Nitrogénművek Zrt. is a termelés leállításán gondolkodik.

Ráadásul a lehetőségek elég korlátozottak az extrém gázármozgások elleni védelemre. A kínálati oldalon a kitermelő országok igyekeznek elsősorban hazai keresletüket kielégíteni,s minél tovább tart a válság, annál inkább nő az esélye a kínálat elapadásának. A német BASF vegyipari óriáscég már készül erre, emiatt egyszerre több beszállítóval is szerződésben áll, nehogy egy gázszolgáltató kiesése miatt kerüljön kellemetlen helyzetbe. A cég ludwigshafeni üzeme, Európa legnagyobb vegyi üzeme a német hálózatüzemeltetőnél rendszerszent fontos besorolást kapott, ez azt jelenti, nem lehet áramellátását korlátozni a lakossági fogyasztók érdekeire való hivatkozással.

A negatív hatások sokkal durvábbak a kisebb és közepes vállalatoknál, ezeknek kevesebb eszköz áll rendelkezésükre keresletük kielégítésének biztosítása érdekében. Ráadásul a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint komoly problémát okoz az is, hogy egy csomó cég félve az újabb lezárásoktól tavasszal nem újította meg hosszútávú gázvásárlásra vonatkozó szerződését,  s ezek most komoly bajba kerültek.