Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aggasztónak tartja Daems, hogy a rendőrség és a katonaság erőszakos fellépése, valamint számos tüntető előállítása miatt. "A véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadsága a demokratikus társadalmak alapvető pillére, valamint a pluralista és demokratikus politikai folyamatok szükséges feltétele. Mint emlékeztett, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése már korábban egy "valóban korszerű és versenyképes politikai rendszer" megteremtésére szólította fel a fehérorosz hatóságokat, amelyben a pártok és a jelöltek akadályok nélkül vehetnek rész választásokon, kampányolhatnak, és amelyben a választók szabad és megalapozott döntéseket hozhatnak" - mondta el a politikus.

Fehéroroszország 1997-ben kérte felvételét az Európa Tanácsba - idézte fel -, a demokratikus haladás hiánya miatt azonban ez mind ez idáig nem jöhetett létre. Annak ellenére, hogy a vasárnap tartott választások "mély csalódást okoztak", az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése továbbra is várakozással tekint az európai demokratikus értékek teljes mértékű érvényesülésére Fehéroroszországban - tette hozzá a közgyűlés elnöke. (A szervezet nem összekeverendő az uniós Európai Tanáccsal, mely a tagállamok kormányfőit tömöríti, hanem ez egy az uniótól független szervezet - a szerk.)

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsebesült, sok embert őrizetbe vettek.