A kormány adócsökkentéseket és költekezést tartalmazó gazdasági helyreállítási programjának eredményeként Lengyelország lesz az a hely, ahol a legjobb élni Európában - véli Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Notes from Poland tudósítása szerint. A program végrehajtását 100 nappal ezelőtt kezdték abban a reményben, hogy felgyorsítja a gazdaság kilábalását a pandémiával járó gazdasági válságból.

A politológusok szerint ha bejön a fellendülés, akkor a vezető kormánypárt a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) megfontolhatja, hogy előrehozott választásokat kezdeményez. Morawiecki szerint a kormány azt akarja, hogy a lengyelek elérjék a céljaikat, ezért boldog, hogy 150-200 ezer korábban külföldön szerencsét próbáló lengyel vendégmunkás hazatért. (Kérdés, hogy a válság után is maradnak-e - a szerk.)

A brexit az egyik fontos tényező, ami hazatérésre bírja az embereket, amit bizonyít, hogy az Egyesült Királyságban élők lengyelek száma az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. A kormányfő szerint előttük is nyitva áll a lehetőség, hogy jusson a zsebükbe abból a 16,5 milliárd zlotyból (1270 milliárd forint), ami a kormány adóváltoztatásai nyomán a lakosságnál és a vállalatoknál marad.

A kormány tervének bírálói szerint a program valójában sok millió háztartás és vállalkozás adóterheit növeli. A miniszterelnök optimizmusát nem feltétlenül támasztják alá a számok, az ENSZ fejlesztési programjának Human Development Indexe alapján, amely az oktatást, az egészségügyet és a jövedelmeket is figyelembe veszi, Lengyelország csak a 24. legjobb hely Európában, ami eggyel jobb a 2015-ös helyezésnél. Akkor került a PiS hatalomra.