Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői úgy látják, hogy egymáshoz közel kerülő emberek át tudják adni egymásnak az új koronavírust (NCoV), amely az elmúlt évben tűnt fel a világon - jelentette a BBC. A WHO azt követően jutott erre a következtetésre, hogy a párizsi egészségügyi minisztérium megerősítette a második franciaországi esetet, ugyanis az 50 éves beteg egy szobában feküdt egy olyan 65 éves pácienssel, akit azt követően diagnosztizáltak NCoV-vel, hogy visszatért Dubajban tett utazásáról. A világszervezet szakértőit az aggasztja a leginkább, hogy a kórokozó számos országban feltűnt egymástól függetlenül, ami erősen utal arra, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

Az új kórokozó - hasonlóan a tíz évvel ezelőtt pusztító SARS vírusával - tüdőgyulladást, illetve ezenfelül veseelégtelenséget okozhat. A két vírust egy családba sorolják a szakértők. Az ilyen típusú kórokozók jellemzője, hogy állatokat és embereket egyaránt megtámadnak. Azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy a korábbi változatok egy újabb mutációjával állunk-e szemben vagy új vírus fejlődött ki állatokban, amely átterjedt az emberekre is.

A WHO adatai szerint Európában és a Közel-Keleten eddig 33 betegedtek meg a NCoV miatt és 18 haláleset biztosan az új vírus számlájára írható. Szaúd-Arábiában a napokban erősítettek meg két újabb halállal végződött megbetegedést - a közel-keleti országban tavaly nyár óta 24 fertőzésből 15 végződött a legrosszabb eredménnyel. Nagy-Britanniában februárban egy beteg meghalt a birminghami kórházban, miután családjának három tagja kapta el a kórt az egyik családtag pakisztáni utazása után.