Az El Debate részletesen veszi sorra, hogy mik azok az ügyek, amiben az Európai Bizottság szubjektíven ítéli meg Magyarországot, főleg a többi uniós tagállammal szemben meghozott döntéseit nézve. 

A spanyol lap cikke szerint, amit az Index szemlézett, azért, hogy most a Bizottság a magyar források befagyasztását javasolta, elsősorban Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a felelős, aki nem először alkalmaz kettős mércét Magyarországgal szemben.

Felidézik, hogy Reynders szeptember végén járt Madridban jogállamisági kérdések, azon belül is főként a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CGPJ) érintő problémák miatt.

Máshol ez nem gond

A cikk szerint a madridi látogatáson az uniós biztos csak nagyon bizonytalan garanciákat kapott arra a spanyol kormányzattól, hogy megoldják az igazságügyet érintő problémákat, de azóta sem lépett emiatt az Európai Bizottság, miközben a magyar jogállamisági garanciákat elégtelennek ítélték.

A kettős mérce másik ékes példája, hogy a spanyol kormány a volt igazságügyi miniszterét, Juan Carlos Campót nevezte ki az alkotmánybíróság tagjává, a lap szerint Brüsszelnek pedig semmi problémája nincsen azzal, hogy alig másfél év eltelte után a kormány korábbi tagja helyet kap az ország alkotmánybíróságában.  Magyarországon az Alkotmánybíróság valamennyi bírája elismert, magas presztízsű jogász, és pártállástól független - mutat rá a lap.

„Magyarországról mindig kérnek bizonyos dolgot”

Mint ismert, az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás folyósításának felfüggesztésére tett javaslatot. Ugyanakkor az 5,8 milliárd euró magyar számlákon való landolását sem szabad egyelőre készpénznek venni, van még ez irányú kötelezettsége a kormánynak.

A lap egy másik fontos szempontot is megvizsgált, a kettős mércéről szóló cikkében. Spanyolországban hosszú ideje komoly demográfiai problémák vannak, drasztikusan esik a születésszám, addig az Orbán-kormány bevezette a családok otthonteremtési kedvezményét, ami költségvetésből származó olyan vissza nem térítendő támogatás, amely célja, hogy a gyermeket nevelő, illetve gyermeket vállaló családok megfelelő otthonának biztosítását elősegítse.

Miért nem kényszeríti Von der Leyen, egy 7 gyermekes anya Sánchezt( Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök - a szerk. ) egy hasonló rendszer bevezetésére?

- teszi fel a kérdést a szerző.