Az Európai Bizottság 2021. december 21-i rendeletében rögzített új szabályokkal összhangban a tagállamoknak az alapoltási sorozat beadását követően 270 napig, vagyis 9 hónapig kell elfogadniuk az oltási igazolványokat.

Az utazási korlátozások feloldásához a tagállamoknak továbbra is csak azokat az oltási igazolványokat kötelező elfogadniuk, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagok felvételét tanúsítják.

Az egydózisú vakcinák esetében a 270 napos standard elfogadási időszak az első és egyben egyetlen oltóanyagdózis felvételekor veszi kezdetét. A kétdózisú vakcinák esetében a 270 napot vagy a második oltás beadásától kell számítani, vagy pedig – az oltást biztosító tagállam oltási stratégiájának megfelelően – attól a naptól, amikor a fertőzésen már átesett személy felveszi a kétdózisú oltóanyag első adagját.

A tagállamok nem írhatnak elő eltérő elfogadási időszakot az Európai Unión belül utazók vonatkozásában.

A standard elfogadási időszak nem vonatkozik az emlékeztető oltásokra.

A tagállamoknak lehetőségük van határaikon belül eltérő megítélést alkalmazni az igazolások elfogadásokat, a Bizottság ezzel együtt azt szeretné, ha belföldi szinten is az általános uniós rendszer érvényesülne.