Több mint 1,1 milliárd eurót fordít hét nagyszabású projektre az Európai Unió Innovációs Alapja. Az összeget olyan innovatív tervekre fordítják, amelyek a megújuló energiaforrások területén áttörést jelentő technológiák bevezetését segítik elő.

A projektek Belgiumban, Olaszországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban valósulnak meg - olvasható az Európai Bizottság (EB) oldalán.

Frans Timmermans, az EB alelnöke szerint, a hidrogén és a szén-dioxid felhasználásását modernizáló projektek kulcsfontosságúak lehetnek a Párizsi Megállapodásban is foglalt globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokon tartásához. 

A mai döntés komoly támogatást nyújthat a tiszta technológiákkal kapcsolatos munkálatokra Európa-szerte, és lehetővé teszi az országok számára, hogy felgyorsítsák a környezetbarát ipar kiépülését - mondta Timmermans.

Az Innovációs Alap által kiválasztott hét projektet független szakértők választották ki és értékelték aszerint, hogy a hagyományos technológiákhoz képest milyen mértékben tudják csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Emellett fontos szempont volt, hogy a "versenyzők" tervei mennyire kiforrottak és mennyire gyorsan lehet azok a gyakorlatba ültetni.

A kiválasztott projektek az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek - például a vegyipar, acélipar, cementipar és finomítók- ágazatait fedi le. Valamennyi ezek körül már az ipari központok része és céljuk, a szén-dioxid-mentesítés hosszú távú sikeres alkalmazása.

A svéd csoport célja például, hogy két városukban a megújuló hidrogén felhasználásával teljesen megszüntesse az acélgyártásból származó üvegházhatású gáz kibocsátását. A finnek például a tiszta hidrogén előállításának két módját mutatták be, míg a franciák a szén-dioxidot egy részét geológiai úton tárolnák az Északi-tengerben, és a másik részét a betonba építenék be.

A hét kiválasztott csoport az Európai Éghajlat-Infrastruktúra-és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökséggel (CINEA) is megkezdte a munkálatok előkészítését.