"Az EU tiszta technológiákkal kapcsolatos projekteknek nyújt Európa-szerte támogatást a léptékváltáshoz, hogy technológiai megoldásaikkal hozzájárulhassanak a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez. Az Innovációs Alapnak az Irány az 55 százalék! (Fit for 55!) nevű intézkedéscsomagban javasolt növelése lehetővé teszi az EU számára, hogy a jövőben még több projektet támogasson, azok felgyorsítása és mielőbbi piacra lépése érdekében" - idézte az Európai Bizottság közleménye Frans Timmermans ügyvezető alelnököt.

Olyan projektek kapják meg ezeket a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában - írta az MTI.

Támogatnak egy magyar-német projektet is

Az uniós bizottság indoklása szerint azért esett a választás a kiválasztott 32 kezdeményezésre, mivel ezek a legkorszerűbb technológiákon is túlmutató technikát vezetnének be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. A kiválasztott projektek az érintett ágazatok széles körét ölelik fel, az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálására.

A támogatott kezdeményezések között szerepel a VerBioChem nevű projekt - a németországi Verbio Vereinigte BioEnergie AG, a Pi Innovation Culture GmbH és a magyarországi XiMo Hungary Kft. részvételével -, amely bioüzemanyagokkal és biofinomító üzemek fejlesztésével foglalkozik, hogy az európai zöld gazdaságot megújuló szénnel lássa el.

A kisléptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás kedvezményezettjei megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását, amelyeket a negyedik negyedévben kell véglegesíteni, lehetővé téve az Európai Bizottság számára, hogy megkezdhesse a támogatások folyósítását. A projektek pénzügyi lezárására legfeljebb négy év áll rendelkezésre.