Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A javaslat a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságának javítását célozza a közérdek védelmében.

A brüsszeli testület szerint az intézkedés fontosságát alátámasztja, hogy az egyes ügyleteknél fizetendő áfa nem elhanyagolható költségtényező az amúgy is terhelt költségvetések beszerzési műveleteiben. Az új intézkedések lehetővé teszik majd az Európai Bizottság és más uniós ügynökségek és szervek számára, hogy áfamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. A kedvezményezettek lehetnek tagállamok, vagy nemzeti hatóságok, intézmények, köztük kórházak, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságok, illetve katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozások.

A javasolt mentesség egyebek közt a diagnosztikai vizsgálatokra és vizsgálati anyagokra, a laboratóriumi felszerelésekre, az egyéni védőeszközökre, például kesztyűkre, légzőmaszkokra, köpenyekre, fertőtlenítőszerekre és berendezésekre, illetve sátrakra, tábori ágyakra, ruházatra és élelmiszerekre, kutatási és mentőeszközökre, homokzsákokra, mentőmellényekre és felfújható csónakokra vonatkoznának. Kiterjedne továbbá az antimikrobiális szerekre és antibiotikumokra, a vegyi fenyegetések ellenszereire, a sugársérülések kezelésére alkalmas anyagokra, ellenmérgekre, jódtablettákra, vérkészítményekre vagy antitestekre, valamint a sugárzásmérő eszközökre.

Az uniós bizottsági közlemény Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztost idézte, aki elmondta: a gyors és hatékony fellépés létfontosságú, már most meg kell alapozni az Európai Unió jövőbeni reakcióit. Kijelentette, az előterjesztett javaslat az unió belső válságkezelését erősíti. Biztosítja a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemre és a helyreállítás támogatására fordított uniós források pénzügyi hatásának maximalizálását - közölte.