Várhatóan vasárnap este terjeszti be az Európai Bizottság javaslatát a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás folytatásáról – értesült a Népszava. A hírt a Napi.hu brüsszeli forrásai is megerősítették, valamint azt is ismertették, hogy a támogatások egy részének felfüggesztését javasolják majd az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak.

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, bár a kormány számos ígéretet tett az uniós korrupciós aggályok, a transzparencia hiányának kezelésére, valamint a versenyjogi problémák megoldására, végül az Orbán Viktor vezette kabinet ígéreteiben nem találtak kellő garanciákat arra, hogy az Európai Bizottság leállítsa az eljárást. Az EU által a gyakorlatban most először alkalmazott jogállamisági mechanizmus első fázisa ezzel lezárulhat, az eljárás már a pénzmegvonás gyakorlati kérdéseinek tárgyalásával folytatódhat. 

Brüsszel főként az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport függetlensége aggasztja, mivel ezek könnyen válhatnak patyomkin-testületekké. Ugyanígy hiányolják a garanciákat arra vonatkozóan is, hogy maguk a közbeszerzési eljárások szigorúbbak legyenek a nepotizmussal, valamint az uniós források szabálytalan felhasználásával szemben. A két hatóság esetében ugyanis csak utólagosan érvényesíthető a jogszabályi megfelelőség, miközben maguk a közbeszerzési eljárások, keretmegállapodások szerződései teremthetnek lehetőséget a korrupcióra.

Vasárnap így a Napi.hu tudomása szerint azt javasolja majd az Európai Bizottság a döntéshozó pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy 25-27 százaléknyi támogatás kifizetését vonják meg. Azonban a javaslat része – ahogy arról kedden beszámoltunk –, hogy egy pilotidőszakot engedélyezve vizsgálják meg a magyar kormány által beígért korrupcióellenes és versenybiztosító javaslatok hatékonyságát. Ezzel lényegében csak ideiglenes függesztenék fel a kifizetéseket, de ha valódi lépéseket látnak az Orbán Viktor féle kabinettől a brüsszeli aggályok kezelésére, akkor a támogatások egy részét később feloldhatnák. Egyelőre 2700-3500 milliárd forint (az összes támogatás 15-20 százaléka) kerülhet zárolás alá a 2021-2027 közötti hétéves költségvetésből járó felzárkóztatási forrásokból.

Pilotidőszak lesz, amíg javíthat az Orbán-kormány

Úgy tudjuk, hogy december 22-ig lenne lehetősége a magyar kormánynak teljesíteni azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyeket az augusztus 22-i válaszlevélben nem, de az elmúlt hetek szóbeli tárgyalásain jeleztek a Bizottság felé. Azonban egy forrásunk állítása szerint – melyet mással nem tudtunk megerősíttetni – a bizottság jövő héten küld egy kiegészítő ajánlásokat tartalmazó levelet, amelyben részletesen ismertetik, hogy milyen eljárásrendbeli és hatósági változásokat tartanak fontosnak.

A Népszava is úgy értesült, hogy mivel a szóbeli magyar vállalások nincsenek kőbe vésve, de az egyeztetések biztatóan alakulnak. Így a lap szerint is az a legvalószínűbb, hogy időt adnak az Orbán-kormánynak az ígéretei végrehajtására.