Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén úgy döntött, hogy továbblép az EU költségvetési érdekeit védelmező jogállamisági eljárásban, és egy újabb levélben tájékoztatja a magyar kormányt az elvárásairól és a tervezett lépéseiről. Az áprilisban elküldött írásbeli értesítésére érkezett magyar válasz ugyanis nem ad kielégítő válaszokat az általa felvetett aggályokra.

A Népszava értesülése szerint Johannes Hahn költségvetési biztos már szerdán elküldte a levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra.

Ha nem sikerül megegyezni, a folyamat végén Magyarország súlyos eurómilliókat vagy milliárdokat veszíthet a közösségi támogatásokból. A végső döntést az EU27-ek pénzügyminiszteri tanácsa hozza meg minősített többségi döntéssel.

Az uniós testület április végén kezdett eljárást Magyarországgal szemben, amiért megítélése szerint a jogállamiság megsértésével súlyosan veszélyezteti az EU pénzügyi érdekeit. Írásbeli értesítésében aggályokat fogalmazott meg a közbeszerzési rendszerrel, a nyomozó- és vádhatóságok függetlenségével, a korrupció elleni harccal, a mezőgazdasági támogatásokhoz fűződő feltételezett összeférhetetlenségekkel kapcsolatban. A kormány június 27-én küldte el a válaszait, ám azok a jelek szerint nem elégítették ki a biztosi kollégiumot. 

A helyreállítási tervről szóló megállapodás érdekében a magyar kormány bejelentette, hogy több vállalást tesz: csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát, lehetőség lesz a korrupciós ügyek bírósági jogorvoslatára, antikorrupciós munkacsoportot állít fel, a jogalkotást megelőző széleskörű társadalmi konzultációt biztosít.

Ezek az intézkedések azonban ahhoz nem elegendőek, hogy az Európai Bizottság véget vessen a jogállamisági eljárásnak, ezért most újabb lehetőséget ad a kormánynak az aggodalmai kezelésére - írja a Népszava.