Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság javaslatot tett egy digitális zöldigazolványra, amely megkönnyítené a pandémia alatt az uniós polgárok biztonságos szabad mozgását az EU-n belül.

A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy a dokumentum tulajdonosa megkapta-e az oltást, negatív - NAAT/RT-PCR teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzéséről kiállított - teszteredménnyel  rendelkezik-e vagy meggyógyult a Covid19-fertőzésből - jelentette be Urusa von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A zöldigazolvány digitális vagy papíralapú változatban, díjmentesen lesz elérhető. Egy QR-kódot tartalmaz majd, amely garantálja a biztonságosságát és hitelességét.

Az Európai Bizottság digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni az összes igazolvány Unió-szerte történő ellenőrzésének biztosítására, és emellett támogatást nyújt a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtása terén.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy az utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól tekintenek el, de az ilyen mentességeket egységesen kell alkalmazniuk minden digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazóra.

Hol lesz érvényes az igazolvány?

A digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz. A digitális zöldigazolványt az uniós polgárok és családtagjaik számára kell kiállítani, azok állampolgárságától függetlenül. Az igazolványt ki kell állítani továbbá az EU-ban lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok és a más tagállamokba történő utazásra jogosult látogatók számára is.

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Didier Reynders, jogérvényesülésért felelős biztos hangsúlyozta: a digitális zöldigazolvány rendszere átmeneti intézkedés. Amint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a Covid19-világjárvánnyal összefüggő nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét, a rendszert felfüggesztik.

Melyik vakcinákat fogadják el?

Az igazolványokkal kapcsolatban fontos kérdés - különösen Magyarország szempontjából, ahol olyan oltóanyagok is hivatalosan alkalmazottak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezett -, hogy ezzel az igazolvánnyal milyen vakcinákkal lehet valóban zöld utat kapni az utazáshoz.

Az Európai Bizottság háttéranyaga szerint a tagállamoknak kell kiadniuk oltási tanúsítványokat a Covid-19-vakcina típusától függetlenül. Amennyiben a tagállamok a beoltottság igazolásának megléte esetén eltekintenek bizonyos népegészségügyi korlátozások - például tesztelési kötelezettség vagy karantén letöltése - alkalmazásától, ugyanolyan feltételek mellett kötelesek elfogadni a digitális zöldigazolvány rendszere keretében kiadott oltási igazolványt is. Ez a kötelezettség azonban a digitális zöldigazolvány rendszerében csak azokra a vakcinákra korlátozódna, amelyek uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek.

Az Európai Bizottság háttéranyaga ugyanakkor megjegyzi, hogy a tagállamoknak lehetőségük van más vakcinákkal kapcsolatban kiállított oltási igazolások elfogadására is.

Vagyis ebből úgy tűnik, hogy amíg az orosz és a kínai vakcinák nem kapnak uniós engedélyt, az ilyen vakcinákkal beoltott magyarok csak azokba az uniós országokba utazhatnak szabadon, ahol elismerik ezen oltóanyagok koronavírussal szembeni védőhatását.

Ha egy tagállam továbbra is karantént vagy tesztelést ír elő a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára, erről értesítenie kell a Bizottságot és az összes többi tagállamot, és meg kell indokolnia az ilyen intézkedést.

Mikortól lehet használni?

Az Európai Bizottság kiemelte: ahhoz, hogy a rendszer még a nyár előtt elkészüljön, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia ezt a javaslatot.

Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az e-egészségügyi hálózat keretében elfogadott technikai standardokat és a bizalmi keretrendszert, hogy biztosítsák a digitális zöldigazolványok időben történő bevezetését, interoperabilitását és a személyes adatok védelmének teljes körű betartását. A cél az, hogy a következő hónapokban lezáruljon a technikai munka és befejeződjék a javaslat kidolgozása.