További 90 millió eurót fordít az Európai Bizottság az olyan sürgősségi segélyprogramok finanszírozására, melyek az ukrajnai háború által sújtott polgárok megsegítésére irányulnak Ukrajnában, valamint Moldovában.

Az új uniós humanitárius intézkedés az élelmiszer- és vízellátás, az egészségügyi ellátás, a szükséghelyzeti elszállásolás és az alapvető szükségletek finanszírozását célozza.

Ezenfelül a Bizottság hangolja össze azoknak a természetbeni segélyeknek a célba juttatását is, melyeket 20 tagállam – Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – ajánlott fel Ukrajnának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

A felajánlásoknak köszönhetően többek között 8 millió alapvető fontosságú egészségügyi eszköz érkezik majd Ukrajnába, és az ország a polgári védelemhez is támogatást kap. Az első teherautó-szállítmány tegnap érkezett meg Szlovéniából az ukrán fővárosba, Kijevbe.

Moldova aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segíteni tudja a területére érkező ukránokat, Ausztria, Franciaország és Hollandia pedig már fel is ajánlotta, hogy sürgősségi segélyszállítmányokat – a menekültek elhelyezését segítő eszközöket és orvosi segítséget – küld Moldovába. A Bizottság állandó kapcsolatban áll az Ukrajnával határos más szomszédos országokkal, és készen áll arra, hogy kérésre további segítséget nyújtson - közölte az Európai Bizottság.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.