Az Európai Unió várhatóan szerdán vázolja fel a Moszkva elleni olajszankciókat, miközben az orosz erők kelet-ukrajnai célpontokat támadtak, rakétákat lőttek az Azovsztal acélműre, amely az ellenállás utolsó mentsvára Mariupol kikötővárosában – írja a Reuters.

A nyugati szankciók által sújtott Oroszországot az EU új büntetőintézkedésekkel fenyegeti, amelyek bankjait és olajiparát céloznák - ez jelentős lépés az orosz energiától nagymértékben függő európai országoknak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján jelentheti be a részleteket az orosz olaj importjának ez év végéig történő betiltásáról.

Josep Borrell tényként közölte kedd esti panamai látogatásán, hogy újabb tiltások elé néz az orosz pénzügyi és energetikai szektor az Euronews szerint. Az EU-s fődiplomata elmondta, tovább orosz bankokat zárnak ki a SWIFT-rendszerből. Nem közölte, mely bankokról van szó, de a jelentősebb orosz pénzintézetek közül egyelőre a Sberbank és a Gazprombank nem szerepel a tiltólistán. 

Moszkva nem mutatta a meghátrálás jeleit közel 10 hét után sem az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett háborúban, amelynek már több ezer halálos áldozata van és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat. Oroszország 1800 milliárd dolláros gazdasága a Szovjetunió 1991-es felbomlását követő évek óta a legnagyobb recesszió felé tart.

Putyin azzal, hogy bejelentette a létfontosságú nyersanyagok exportjának blokkolására vonatkozó terveit, növelte a gazdasági tétet Kijev nyugati támogatói számára. Az orosz erők a legnagyobb tűzerőt Ukrajna keleti és déli részére fordították, miután a háború első heteiben nem sikerült bevenniük a fővárost, Kijevet. De kedden már Kárpátalját is rakétatámadás érte.

Kedden nyugaton is újabb támadások voltak. Lviv polgármestere szerint az orosz rakétacsapások megrongálták az áram- és vízhálózatot a lengyel határhoz közeli nyugati városban, amelyen keresztül nyugati fegyverutánpótlás érkezik az ukrán hadsereg számára.