Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU által biztosított eszközök 300 ezer speciális védőruházatot, 5600 liter fertőtlenítőszert és fertőtlenítési műveletekhez szükséges 850 eszközt foglalnak magukban. Mivel Ukrajnában a kórházaknak sürgősen orvosi felszerelésekre van szükségük, az EU betegmonitorokat, infúziós pumpákat és lélegeztetőgépeket, valamint az egészségügyi személyzet által használatos védőeszközöket, például maszkokat és köpenyeket is adományoz - közölte az Európai Bizottság.

Az összesen 11,3 millió euró (4,5 milliárd forint) összegű támogatást a Románia, Magyarország, Svédország, Németország, Görögország és Dánia által tárolt uniós biztonsági készletekből juttatják el Ukrajnának.

"Oroszország indokolatlanul indított háborúja és az egészségügyi létesítmények elleni támadásai súlyos nyomás alá helyezték Ukrajna egészségügyi rendszerét. Az elmúlt négy hónapban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az EU gyorsan reagáljon a konkrét felszerelésekre és humanitárius szállítmányokra vonatkozó ukrán kérésekre" - közölte Janez Lenarcic válságkezelési biztos.

„Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már 30 ország nyújtott természetbeli adományokat Ukrajnának, de tekintettel a folyamatban lévő háború által okozott hatalmas orvosi szükségletekre, mozgósítottuk a rescEU stratégiai tartalékait. Már úton vannak Ukrajna felé az orvosi felszerelések, valamint a vegyi, biológiai vagy nukleáris vészhelyzetek kezelésére szolgáló felszerelések. Ukrajnában a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak háborús körülmények között kell helyt állniuk, ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellássuk őket az életmentéshez szükséges eszközökkel” - idézték az uniós biztost a hétfőn kiadott közleményben.

Az Európai Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ állandó kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, hogy az Ukrajna által jelzett konkrét szükségletek alapján további segítséget nyújtson.

Magyarország is raktároz

A rescEU-tartalék teljes mértékben uniós finanszírozású, és az Európai Bizottság – a tartaléknak otthont adó országokkal együttműködésben – ellenőrzi a működését. A koronavírus-járvány következményeként létrejött uniós kezdeményezéshez 2020 őszén Magyarország is csatlakozott, itt hozták létre az egyik egészségügyi raktárbázist. Vészhelyzetben a tartalék valamennyi uniós tagállamnak és a mechanizmusban részt vevő államnak segítséget nyújt, és az EU-val szomszédos országokba is mozgósítható. Az Európai Bbizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül stratégiai reagálási kapacitástartalékokat épít ki a népegészségügyi kockázatokra – például a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekre – való uniós felkészültség és reagálás javítása érdekében. Ide tartoznak az orvosi és CBRN egészségügyi ellenintézkedéseket és felszereléseket egyaránt magukban foglaló készletek. - közölte az Európai Bizottság.