Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25, illetve -0,50 százalékos szintje – közölte márciusi rendes kamatdöntő ülését követően az Európai Központi Bank.

Nagyon más körülmények között döntött ezúttal az EKB mint akár egy hónappal ezelőtt, ezt a várakozások szerint a testület új iránymutatása is tükrözi.

Nehéz koktélt kell lenyelnie a jegybanknak

- áll Jan von Gerich és Tuuli Koivu Nordea elemzők helyzetértékelésében.

Miközben februárban az egyre tartósabbnak tűnő inflációs helyzetre való tekintettel ha nagyon finoman is, de utalt a várható szigorításra az EKB, ennek az ukrán háborúval kisebb lett az esélye.

A piacok most egyre inkább árazzák a stagfláció lehetőségét, vagyis a magas infláció mellett visszaeső növekedést. Ilyen körülmények között a Nordea szekértői szerint az EKB kormányzótanácsa mindenképp a rugalmasságra fog törekedni, lévén beláthatatlan jelenleg a konfliktus végkimenetele és gazdasági hatásai.

Miután a pénzpiacok sem tudják egyértelműen eldönteni az árazások alapján, hogy mire számítsanak, a Nordea várakozása szerint Christine Lagarde elnök egy több, eltérő irányba ható csomagról tesz bejelentést.

Konstantin Veit, a PIMCO portfolio menedzsere szerint a korábbiaktól eltérően ezúttal nem érdemes arra számítani, hogy bármilyen konkrét utalás lenne a jegybank eszközvásárlási programjának kifutására.
Középtávon is legfeljebb az új eszközök vásárlásának leállítása, és a nullás kamatszint beállítása lehet a cél. Hosszabb távon beláthatatlan a pálya, Veti szerint valahol 0 és 1 százalék között alakulhat majd a kamatszint.

Christine Lagarde délután fél 3-tól ad tájékoztatást.