Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa augusztusi kamatdöntő ülésén úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 75 bázisponttal megemeli. Ezzel a nagyobb lépéssel előrehozza az uralkodó igen laza irányadó kamatszint olyan szint felé való átmenetét, amely biztosítja az infláció megfelelő ütemű visszatérését az EKB 2 százalékos középtávú céljához.

Mint azt a kamatdöntés részleteinek ismertetéskor Christine Lagarde, az EKB elnöke elmondta, a testület szándékosan igyekezett „fejnehézzé” tenni a folyamatot, amivel a jelenleg 9 százalékot meghaladó eurozónás inflációt igyekszik visszahúzni a célértékhez, a lehető leggyorsabban. Ennek megfelelően, ha nincs is elköteleződés a léptékben, de az adott, hogy a következő több ülésén is szigorítást fog bejelenteni az EKB.

Várható volt az emelés

Az EKB-tól várható volt a kamatemelés, a léptékével viszont meglepte a legtöbb piaci elemzőt, a konszenzus egy 50 bázispontos emelés volt a kamatdöntés bejelentése előtt.

A reál GDP-növekedésre adott legfrissebb szakértői prognózisokat, amelyek a folyó év hátralevő részére és egész 2023-ra vonatkoznak markánsan lefelé módosítottak. Az aktuális szakértői prognózisok 2022-ben 3,1 százalékos, 2023-ban 0,9 százalékos, 2024-ben pedig 1,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

Az elkövetkező időszakot tekintve az EKB szakértői egyúttal jelentősen felfelé módosították az inflációs prognózisaikat, és jelenleg arra számítanak, hogy az infláció átlagos üteme 2022-ben 8,1 százalék, 2023-ban 5,5 százalék, 2024-ben pedig 2,3 százalék lesz.

Összességében a tanács megállapította, hogy túl magas az infláció, és várhatóan jócskán cél felett marad huzamosabb ideig – mondta Lagarde.

A vártnál nagyobb emelés is ennek megfelelően egyhangúan jött létre, miközben Lagarde szerint deklaráltan, immár nem a meglévő korábbi iránymutatás, hanem eseti alapon, a beérkező adatok fényében dönt az EKB az emelésekről, és azok mértékéről is.

Ennek megfelelően nem adott konkrét választ arra, hogy hol lehet a kamatpálya csúcsa, ahogy arra sem, hogy milyen euro-dollár árfolyamot látnának optimálisnak, miután az európai pénz jelentősen megroggyant az amerikaival szemben, lévén a Federal Reserve ezúttal is gyorsabban és hatékonyabban lépett a monetáris politikában.