Új szavak és egyben némileg új megközelítés jelentek meg az Európai Központi Bank márciusi kamatdöntését követően.
Christine Lagarde elnök szerint holisztikus, többsíkú lesz a következő időben az EKB kormányzótanácsának megközelítése, hogy a lehető legjobb finanszírozási kondíciók legyenek az eurózónában.

Márciusi kamatdöntésén a kormányzótanács erre jutott:

  • Legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.
  • Tovább folynak az eszközvásárlási program (APP) keretében végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben.
  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25, illetve -0,50 százalékos szintje. A kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

Lagarde elmondása szerint az EKB elképzelhetőnek tartja azt is, hogy idén a 2 százalékot, az EKB célját is meghaladja év végére az infláció az eurózónában, de ezen át fog nézni a döntéshozó testület. Álláspontjuk szerint mindez a monetáris unió egyes tagállamiban bevetkező egyszeri hatásoknak tulajdonítható. Ilyen lehet a tagállamokban az adóemelés, vagy általában az olajár nemzetközi alakulása.

Egyben a testület érzékeli az elmúlt időszak pénzpiaci hullámait, legyen szó a devizapiacról, vagy a hozamokról. Konkrét árfolyamcélja a dollárral szemben az euróra nézve nincs az EKB-nak, ellenben kész minden eszközével fellépni ha mindez az árstabilitásra nézve veszélyt jelentene.

Lagarde szerint az EKB célja az, hogy gazdaságtámogató lépéseivel a hitelezőknek és a hitelfelvevőknek is a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a mostani válságos időszakban. Ennek megfelelően az EKB a rendszer egészének működését vizsgálja, ebből adódik a "holisztikus" és "többsíkú" (holistic, multi-faceted) megközelítés.

Az EKB szakmai stábja hamarosan új inflációs és makrogazdasági előrejelzést publikál.