Az EKB kormányzótanácsának döntése értelmében az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai megmaradnak 0,00 százalékon, 0,25 százalékon, illetve -0,50 százalékon - közölte januári kamatdöntő ülését követően a testület.

A jegybank egyúttal fenntartja több intézkedésest, amelyekkel a koronavírusból való kilábalást igyekszik támogatni.

Az euró nem kívánt felértékelődése majdnem minden fronton hátráltatja az euróövezet gazdasági talpraállását - áll a Raiffeisen Bank értékelésében. Ennek megfelelően a bank elemzői arra számítanak, hogy Christine Lagarde elnök a döntés hátterének ismertetésekor várhatóan igyekszik utalást tenni a lazítás lehetőségére, amivel gátat szabna a további felértékelődésnek a dollárral szemben.

Az EKB elnökét a témában nem rég kérdezték a Reuters konferenciáján, ahol elmondta, hogy noha az kormányzótanács közelről figyeli az euróárfolyam alakulását, elsődleges mandátuma továbbra is az árstabilitás és a két százalékos inflációs cél elérése. - A pozícionáltság inkább felfelé mutat, az EKB azonban az ellentétes irányban érdekelt - áll a Raiffeisen véleményében.

Ez továbbra is csak távlati cél, és egyre több a kétely az EKB tevékenységének hatékonysága körül, lévén a bank töretlenül folytatja a pénznyomtatást, mégsem közelíti a kívánatos szintet az inflációs ráta az eurózónában.