Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a szószólók gyakran üdvözlik, hogy képesek a lakosság bank nélküli szegmensének kiszolgálására vagy harmadik felek kizárására, az EKB tisztviselője szerint "nincs jele annak, hogy a kriptovaluták társadalmilag vagy gazdaságilag hasznos funkciókat láttak vagy látnak el" - írja a Bloomberg Panetta kritikájáról.

"Általában nem használják őket kis- vagy nagykereskedelmi fizetésekre, nem finanszírozzák a fogyasztást vagy a beruházásokat, és nem játszanak szerepet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben" - mondta Panetta egy római előadáson.

A központi bankok és a szabályozó hatóságok világszerte fokozzák az erőfeszítéseket, hogy szabályokat állapítsanak meg az olyan kriptókra, mint a bitcoin, amelyek népszerűsége potenciális fenyegetést jelent a meglévő monetáris rendszerekre. 

Több hatóság - köztük az EKB - saját valutáik digitális változatainak vizsgálatával reagál a kriptók népszerűségére, remélve, hogy lépést tudnak tartani a kriptopénzek támogatói által hirdetett technológiai fejlődéssel. Panetta bírálta a kriptós kezdeményezéseket az általuk okozott hatalmas mértékű környezetszennyezés miatt, valamint a bűnözés finanszírozásában és az adóelkerülésben betöltött szerepük miatt. 

"Összességében nehéz igazolni a kriptovaluták létezését a pénzügyi palettán" - mondta a szakember.