Az Európai Központi Bank újabb, 75 bázispontos emelést jelentett be. A Kormányzótanács döntése után az EKB három irányadó kamatlába november 2-i hatállyal 2,00, 2,25, illetve 1,50 százaélkra emelkedik.

Az elmúlt hetekben konszenzussá vált, és a piacok teljes mértékben egy ilyen lépést áraznak be. Ez azt jelenti, hogy - hacsak nem történik meglepetés a kamatemelés mértékével kapcsolatban - a piaci reakció az

EKB álláspontjától függ majd:

EKB-előzetesükben az ING szakértői megvizsgálták az ülés előtti makrogazdasági helyzetet, valamint vázolták az euro-dollár és az árfolyampiacra gyakorolt hatásait ezeknek a különböző lehetséges eredményeknek.

A dollár erősödésére vonatkozó várakozásai összhangban állnak az ING-nek, mivel a Federal Reserve folytatja a szigorító politikát, és a kockázati hangulatot az új évben is gyengén tartja, arra számítunk, hogy az euro-dollár árfolyama a negyedév végére 0,9500 alá esik.

A Napi.hu rákérdezett arra, hogy az Európai Központi Bank esedékes kamatdöntése, és az ezzel összefüggő befektetői döntések mennyiben játszottak szerepet a Magyar Nemzeti Bank döntésben. Virág Barnabás alelnök válasza szerint ez is, mint minden várható fejlemény mérlegre került, mint eddig is

felkészülten várjuk az EKB döntését

- válaszolta Virág.

A forint 401 környékén várta a kamatdöntést mind az euró, mind a dollárral szemben a kamatdöntést megelőzően.

Az euró a dollárral szemben sávban maradt.

Christine Lagarde EKB elnök hamarosan iránymutató tájékoztatót tart.

Az emeléseket, és a kényszerű szigorítást már korábban bejelentette.