Az Európai Bizottság március 17-én nyújtotta be az EU-n belüli szabad utazást elősegítő digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatát és egy, a jogszerűen az unióban tartózkodó vagy élő nem uniós állampolgárokra vonatkozó, másik javaslatot. Ennek értelmében az igazolvány tartalmazná, hogy birtokosát beoltották-e már a koronavírus ellen, rendelkezik-e negatív koronavírus-teszttel, és hogy átesett-e korábban koronavírus-fertőzésen.

Az Európai Parlament a javaslat bevezetésével kapcsolatban a múlt héten a sürgősségi eljárás alkalmazása mellett döntött, melynek eredményeképp a digitális zöldigazolvány rendszere már június elejétől működhet.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke az Európai Palament portugáliai kapcsolattartó irodája által szervezett sajtóbeszélgetésen hétfőn hangsúlyozta, hogy az EP mindent megtesz, hogy ez a rendszer minél hamarabb működőképes legyen, ezért is szavazták meg a képviselők a gyorsított eljárást. Az EP-képviselő ugyanakkor kiemelte, hogy ez az igazolvány az uniós állampolgárok mozgását hivatott elősegíteni, de paradox módon ez az igazolás nem válhat a szabad mozgás előfeltételévé. Ez az igazolás nem vezethet diszkriminációhoz sem, azaz az igazolvánnyal nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetéséhez.

Az adatkezeléssel kapcsolatban elmondta: azt nem központosítják, a rendszer úgy biztosítaná a GDPR-kompatibilitást, hogy az adatokat annak a tagállamnak kell tárolnia, amelyik kiadja az igazolást.

Az egységesítés volt a cél

Salla Saastamoinen, az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának megbízott főigazgatója szerint egy közös keretrendszert szerettek volna a digitális zöldigazolvánnyal kialakítani az EU-ban, hogy egy egységes módszerrel lehessen könnyíteni az uniós állampolgárok szabad és biztonságos mozgását a pandémia alatt. Jelenleg ugyanis ezek a törekvések meglehetősen fragmentáltan vannak jelen a tagállamokban, ami az igazolás ellenőrzését teszi nehézkessé. A főigazgató is kiemelte, hogy az igazolvány nem lehet diszkrimináció eszköze, ezért tartalmazza a dokumentum az oltás igazolásán kívül a tesztet, valamint betegségből való felépülést.

Salla Saastamoinen kérdésre válaszolva elmondta, hogy az igazolás papír és digitális formában is elérhető lesz, így okos eszközök nélkül is lehet majd használni. A QR kóddal ellátott igazolvány ingyenes lesz, az adott uniós állampolgár anyanyelvén és angolul szerepelnek majd benne az adatok, és minden uniós tagállamban érvényes lesz.

Mi lesz az orosz vagy kínai vakcinával beoltott magyarokkal?

A főigazgató a Napi.hu azon kérdésére, hogy mi vonatkozik majd azokra az uniós állampolgárokra, akiket olyan vakcinák valamelyikével oltottak be, amelyek még nem kapták meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, megerősítette azt a korábbi információt, hogy az igazolvány alapvetően az EMA által engedélyezett vakcináknál ad zöld utat, más oltóanyagok esetében teljesen a másik tagállamtól függ, hogy ezeket biztonságosnak értékelik a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelemben és elfogadják-e belépéskor.

Litvánia nem ismerné el az orosz vakcinát

Simonas Šatūnas, Litvánia uniós nagykövete hétfőn a Politico szerint kijelentette: Litvánia számára az Európai Bizottság által javasolt digitális zöldigazolvány programja keretében vörös vonal az EMA által nem engedélyezett oltóanyagok elismerése, mint amilyen a Szputnyik V is. Litvánia uniós nagykövete a Politico szerint hétfőn kijelentette, hogy az EU-nak azon oltóanyagok termelésének fokozására  kellene összpontosítania, amelyekbe befektetett. A BioNTech és a CureVac például kapott uniós támogatást. Šatūnas szerint az EMA által engedélyezett vakcinák elismerésével erősíteni lehetne az uniós gyógyszerhatóság és az uniós járványügyi hivatal hitelességét, és ezzel lehetne jelezni az európai gyógyszeripar felé is a támogatást.

Portugália nem vár júniusig

Rita Marques portugál turisztikai államtitkár a beszélgetésen elmondta, hogy Portugália támogatta a zöldigazolvány javaslatát, és az emberek szabad mozgásának elősegítését. Portugália számára fontos lenne a turizmus helyreállása, miután a gazdaság jelentős mértékben támaszkodik erre az ágazatra. Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy Portugália nem tud június elejéig várni az uniós döntéshozatalra, ezért már kialakította a technikai feltételeit annak, hogy biztosítsa a turisták bejutását, és erre ösztönözte a többi tagállamot is. Szerinte minden tagállamnak azonnal lépnie kellene már ezügyben, hogy amikorra kész az uniós egységes jogszabály, akkor már csak ahhoz kelljen igazítani a kész rendszereket és lehessen alkalmazni azokat.

Az államtitkár a korlátozások lazítására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Portugália szeretné elkerülni, hogy megfizesse annak az árát, ami a korlátozások szigorításának és lazításának váltakozásából adódna. A fellendülésnek egy szilárd alapot szeretnének adni, ezért egy fenntartható és fokozatos nyitásban gondolkodnak. Az államtitkár emiatt Portugália esetében május közepénél előbb nem látja a lehetőségét a fokozatos nyitás indulásának.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.