Még tél előtt fel kell tölteni az európai földgáztárolókat – ezt a döntést hagyta jóvá az Európai Parlament. A képviselők szerint azért kell gyorsabb ütemben feltölteni a stratégiai gáztartalékot, hogy a háború elhúzódása esetén is biztosított legyen az ellátás. „Biztonsági tartalékra van szükség, hogy az európai háztartások és vállalkozások az ellátás akadozása esetén se maradjanak földgáz nélkül” – írta közleményében az EP.

Ezért a földgáztárolókat legalább 80 százalékos kapacitásukig fel kell tölteni november 1-jéig, de arra kérték a tagállamokat, hogy lehetőség szerint 85 százalékig töltsék fel, a következő években pedig az alsó határt 90 százalékra emelik.

Az uniós tagállamokkal szemben elvárás lesz, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt: az Európai Bizottság iránymutatást ad ki a tagországoknak arról, hogyan tudnak közösen földgázt beszerezni.

„A Gazprom fegyverként használja az energiaellátást, ezért védőhálót kell felhúznunk” – mondta Jerzy Buzek, a parlamenti tárgyalóküldöttséget vezető lengyel EP-képviselő. Cristian Busoi, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság elnöke pedig arra figyelmeztetett: a nagy földgáztároló kapacitással rendelkező országoknak kötelessége lesz fogyasztásuk legalább 35 százalékának megfelelő gázt tárolni.

A rendeletet az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A magyar gáztárolók 36 százalék feletti telítettségen állnak, az EU-s átlag már 55 százalékos.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.