"Nagyon elégedettek vagyunk a ma elért ideiglenes megállapodással" - jelentette ki Joao Pedro Matos Fernandes, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Portugália környezetvédelmi és éghajlat-politikai minisztere miután  sikerült megegyeznie az Európai Tanácsnak és a parlamentnek a zöldprogramról. 

"Az európai éghajlat-változási törvény a "törvények törvénye", amely az elkövetkező 30 évre meghatározza az EU éghajlattal kapcsolatos jogszabályainak kereteit" - tette hozzá Matos az Euronews szerint, aki ismertette, hogy ugyan kész a megállapodás, de azt még az EP-nek és a Tanácsnak is jóváhagynia kell ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Brüsszel 2019 decemberében mutatta be az European Green Deal nevű tervet, 2020 márciusában pedig benyújtotta az európai éghajlat-változási törvényre vonatkozó javaslatát. A cél az, hogy a blokk 2050-re a világ első szén-dioxid-semleges kontinensévé váljon azáltal, hogy több milliárd eurót szabadít fel az iparágak erőforrás-hatékonyságát javítva. Az EU vezetői és a parlament azonban hónapok óta vitában álltak egymással a kibocsátáscsökkentési célkitűzésről, mivel a törvényhozók legalább 60 százalékos csökkentést szorgalmaztak - a 27 tagú blokk korábban azt vállalta, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti kibocsátását.

"Az 55 százalék nagyon ambiciózus cél. Ha valaki azt mondja, hogy nem az, az elnézi a valóságot. Az elmúlt 30 évben 25 százalékkal csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Most a következő kilenc évben további 30 százalékot kell megtakarítanunk. Ez egy hatalmas feladat, amelyet senkinek sem szabad alábecsülnie" - mondta Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője összefoglalva a csoport álláspontját. 

Frans Timmermans, a Bizottság európai zöld ügyekért felelős alelnöke üdvözölte a bejelentést, amely szerinte "mérföldkő az EU számára". "Ez egy jó nap az emberek és a bolygó számára" - értékelte Timmermans.

Pascal Canfin, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szintén üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozva, hogy a parlament "eredetileg többet akart kérni, de ez egy jó kompromisszum".

Nem látja viszont ezt így mindenki: a Zöldek/EFA parlamenti frakciója szerint a megállapodásból hiányzik az ambíció, és "az európai zöld megállapodás aláásásának veszélyét hordozza magában".

A kora reggeli bejelentés a Joe Biden amerikai elnök által rendezett nemzetközi éghajlat-változási csúcstalálkozó előestéjén történt.

A szerdán megkötött megállapodás a 2040-es éghajlat-változási cél meghatározásának folyamatát is tartalmazza.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.