A jövőben az Európai Tanács részéről is jelentéseket kell majd írni a lobbistákkal folytatott találkozásokról. Ez az egyik legfontosabb része az Európai Unióban tavasszal életbe lépő új átláthatósági szabályoknak - írja az Euronews, amely emlékeztet, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság alkalmazottainak már évek óta regisztrálniuk kell a lobbistákkal folytatott találkozóikat. Az EP-képviselőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak némileg. A jövőben a találkozókról feljegyzések is készülhetnek.

Brüsszelben legalább 25 ezer lobbistát tartanak nyilván, amivel Washington után ez a második legkedveltebb város a politikai-gazdasági érdekérvényesítés számára. A világ legnagyobb cégeinek képviseletei próbálnak hatni az uniós döntéshozatalra a zöldügyektől kezdve egészen a közlekedési szektoron át mindenhol. 

"Azért nevezhetjük kötelezőnek a regiszter működését, mert a legtöbb kiskaput bezárták és több garancia lesz arra, hogy a lobbisták regisztráció nélkül nem dolgozhatnak majd” - kommentálta egy lengyel néppárti EP-képviselő, Danuta Hübner az intézkedéscsomagot. 

A Transparency International nevű korrupció elleni civil szervezet szerint a szabályokat mindenkire ki kell terjeszteni, akinek hatása van a törvényhozási folyamatra.

Az új szabályozás a három uniós intézmény vezetőjének aláírása után, várhatóan idén tavasszal léphet életbe.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.