Keddre megfordult az előző nap még bizakodó hangulat a nemzetközi értékpapírpiacokon a Fed illetékesei által a monetáris szigorítás rendületlen folytatásáról tett utalások miatt, ami az amerikai tőzsdéket is enyhén veszteséges zárásba szorította hétfőn.

A piacok a Fed elnökének keddi beszédétől várnak további iránymutatást és figyelemmel kísérik majd az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa tagja Isabel Schnabel keddi előadását is.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,52 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékos csökkenéssel kezdte a keddi kereskedést. Londonban 0,43 százalékkal nyitott alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,38 százalékkal kezdett alacsonyabban, Párizsban pedig a CAC-40 index 0,37 százalékkal csökkent a nyitáskor. A milánói tőzsde 0,35 százalékos, a madridi 0,23 százalékos indexcsökkenéssel nyitott.

Élvonalában a technológiai részvények

Az európai részvénypiacok hétfőn tovább növelték nyereségüket, az irányadó Stoxx Europe 600 index egy százalékkal emelkedett április vége óta a legmagasabb értékre. Az emelkedés élvonalában a technológiai részvények álltak, részben a kínai járványvédelmi korlátozások enyhítésének reményében, részben pedig az amerikai kamatemelési aggodalmak enyhülésének köszönhetően.

A londoni árfolyamok hétfőn már az ötödik egymást követő kereskedési napon emelkedtek, az FTSE-100 index az ingatlan-, az alapanyag- és az energiapapíroknak köszönhetően rekordszint közelében, 7700 pont felett zárt.

Madridban csekély veszteség

A frankfurti DAX közel másfél százalékkal március óta a legmagasabb értékre emelkedett. A CAC-40 index Párizsban tavaly február óta nem látott szintet ért el. Szintén tavaly februári szintre emelkedett vissza Milánóban az FTSE MIB index is. Madridban viszont csekély veszteséggel zárt az index öt egymást követő napi emelkedés után bekövetkezett profitkivétel miatt.

Kedden a nemzetközi piacon lefelé korrigált az olajár három napnyi folyamatos emelkedést követően, ami a WTI árát 72,8 dollárról 74,6 dollárra, a Brent árát 77,9 dollárról 79,6 dollárra vitte fel. Az emelkedő trendet az amerikai Fed illetékeseitől elhangzott, a monetáris szigorítás rendületlen folytatására utaló megjegyzések váltották ki.

Az európai piacok nyitásakor a nemzetközi kereskedelemben 0,52 százalékkal állt alacsonyabban a WTI nyersolaj ára 74,24 dolláron, a Brent ára pedig 0,43 százalékkal csökkent 79,31 dollárra.

Arany: 1872,94 dollár

Az arany ára nyolc havi csúcsnál stabilizálódni látszik párhuzamosan a szigorodó monetáris kilátások tükrében gyengélkedő dollárárfolyammal, bár a dollárindex kedden felfelé korrigált hét havi mélypontjáról. Az euró árfolyama pedig hét havi csúcsnál tart 1,07 dollár felett.

Az arany spot ára unciánként 1872,94 dollár 0,07 százalékos napi emelkedéssel, a dollárindex 0,22 százalékkal emelkedett 103,22 pontra, az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,0733 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!