Az EU soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság azt fontolgatja, hogy összehívja a tanácskozást, hogy megvitassák az áramárak korlátozásának ötletét - idézte a Bloomberg Jozef Sikela ipari minisztert. Hozzátette, hogy a csehek az egész EU-ra kiterjedő árkorlátozást támogatnák, de nem közölt részleteket a lehetséges új intézkedésekről.

Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával küzd, a gáz és a villamos energia drágulása az inflációt serkenti, és azzal fenyeget, hogy a gazdaságokat recesszióba taszítja. Az elmúlt hetekben az európai energiaárak az egekbe szöktek, mivel Moszkva ukrajnai inváziója nyomán csökkentették az orosz gázszállításokat. Eközben egy 500 éve nem látott aszály miatt alacsony a folyók vízszintje, ami miatt a vízenergiás termelés is visszaesett, az atomerőművek legnagyobb részét pedig vissza kellett fogni (vagy teljesen leállítani) Franciaországban, amely a nyáron hagyományosan nettó áramexportőr.

„Ha van egy európai piac és egy egész Európát érintő probléma, akkor a legegyszerűbb megközelítés, ha európai szinten keresünk megoldást” – mondta Sikela, aki szerint meg kell vizsgálni, hogy meddig emelkedhetnek még az energiaárak és milyen magas szintre érhetnek fel.

Nem osztatlan siker az energiaár-szabályozás

Azonban még önmagában nem garantált, hogy jön az európai rezsicsökkentés, amely lényegében leporolná a magyarországi megoldást, amelyet éppen most korlátoztak. Itthon ugyanis éppen ugyanígy, meghatároztak egy hatósági árat, amelyen nem volt szabad emelni – igaz, itthon ez évekig magasabb volt, mint a szabadpiaci energiaár

Van is óvatosan nyilatkozó európai állam a cseh javaslat esetében: az esetleges miniszteri találkozóra utalva Olivier Veran francia kormányszóvivő szerdán újságíróknak azt mondta, hogy Franciaország "általában" az EU energiapolitikájához igazodik. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Párizs támogatná az európai energiaárplafon „logikáját”. 

Franciaország helyzete eltér a többi európai országétól, köszönhetően a kormányzati intézkedéseknek, amelyek jobb védelmet nyújtottak az országnak az inflációval szemben - mondta Veran.

Emmanuel Macron francia elnök a kabinet szerdai ülésének kezdetén tett megjegyzéseiben úgy vélte, hogy egy fordulópontot élnek át. Utalt az államháztartásra nehezedő nyomásra, "a mindig elérhetőnek tűnő cikkek és technológiák bőségének végére".

Macron a hét folyamán Algériába utazik, amely egykori francia gyarmat, és a világ egyik legnagyobb gáztermelője. Az elnökhöz közel álló francia tisztviselők szerint azonban látogatása várhatóan inkább a kapcsolatok rendezésére, mint az Oroszországból származó gázimport kiváltására fog összpontosítani. A francia gáztárolók már 90 százalékos töltöttségen vannak.