Európában 2019-ben több, mint 30 millió ember nem engedhette meg magának a lakása felfűtését. Ez Csehország, Ausztria és Magyarország együttes lakosságának felel meg.

"Két fő hatása van a koronavírus-járványnak. Az első az, hogy csökkennek a keresetek azoknál, akik átmeneti segélyen vannak, vagy elvesztették a munkájukat. A másik pedig a kijárási korlátozások és az otthoni munka hatása. Emiatt az emberek több időt töltenek otthon. Így többet költenek például a fűtésre, mint korábban. Ez oda vezet, hogy sok család, amely a járvány előtt előtt rendesen tudta fűteni az otthonát, most a járvány alatt nem képes erre. Ez pedig segíti a légúti betegségek kialakulását" - idézi Thomas Pellerin-Carlinn, elemzőt a témáról szóló anyagában az Euronews. A szakértő úgy véli, hogy a segélyezés csak pillanatnyi megoldás, a hosszútávú pedig az épületek felújítása.

Az energetikai korszerűsítésekre az Európai Unió külön programot indít a következő költségvetésben.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.