Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 50,2 pontra, tavaly július óta a legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 49,3 pontról.

Szakértők kevésbé javuló mutatóra, a még mindig gazdasági zsugorodást jelző 49,8 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke az MTI szerint a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

 Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI januárban hathavi csúcsra, 50,7 pontra javult a decemberi 49,8 pontról.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a decemberi 47,8 pontról januárban öthavi csúcsra, 48,8 pontra emelkedett.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta, hogy az eurózóna gazdaságának stabilizálódása az év elején azt jelzi, hogy a régió elkerülheti a recessziót.

Az elmúlt hetekben érdemben javultak a növekedési kilátások Magyarországon is, amiről bővebben ide kattintva olvashat. Az Erste Bankban az idénre 0,2 százalékos éves átlagos GDP-növekedést várnak, ami 2024-ben már 4,2 százalékos lehet. Az ezt követő időszakban 3-4 százalék közötti ütemben nőhet a hazai gazdaság éves szinten a várakozásaik szerint. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke.