Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly év végén készült el az Európai Bizottság energetikai-taxonómia tervezete, amely meghatározza, hogy mely befektetéseket lehet Európában "környezetvédelmileg fenntarthatónak" minősíteni.

A "szabálykönyv" egyes gáz- és nukleáris beruházásokat is zöldnek minősítene, de egy 50 000 milliárd eurót kezelő befektetői csoport most megkongatta a vészharangot - írja a Reuters.

A 370 tagot számláló Intézményi Befektetők Munkacsoportja a Klímaváltozás Megakadályozására (IIGCC) ugyanis aláásná az Európai Unió azon törekvését, amely a zöld befektetések hiteles, tudományosan megalapozott szabványainak meghatározására irányulna.

Továbbra is határozottan ellenezzük a gáznak és a nukleáris energiának a taxonómia hatálya alá történő felvételét

- mondta Stephanie Pfeifer, az IIGCC vezérigazgatója az Európai Unió tagállamainak és döntéshozóinak címzett nyílt levélben.

"Véleményünk szerint a javaslatok súlyosan veszélyeztetnék Európa globális vezető szerepét a fenntartható finanszírozás terén, ami felhígíthatná az éghajlatváltozással kapcsolatos ambíciókat" - véli Preifer.

Hónapok óta vitáznak

Az elmúlt hónapokban kiéleződött az uniós országok vitája a gázról, mivel a gázárak rekordmagasságokba szöktek, miközben komoly feszültségek alakultak ki Oroszországgal- Európa legnagyobb gázszállítójával.

Szakértők eközben azt tanácsolták az Európai Bizottságnak, hogy a gázerőműveket csak akkor minősítse zöld beruházásnak, ha megfelelnek a 100 g CO2e/kWh kibocsátási határértéknek. Az EB eredeti szabályjavaslata tartalmazta ezt a határértéket, de olyan országok, mint Lengyelország és Magyarország ezt megvétózták. Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján is jelezte, hogy a kormánynak kiemelten fontos, hogy a gáz- és atomenergia is megkapja a zöldbesorolást. 

A Reuters által ismertetett legutóbbi javaslattervezet a gázerőművekre vonatkozóan 2030-ig 270 g CO2e/kwh határértéket állapítana meg. 

A földgáz nagyjából feleannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint a szén, ezért egyes uniós tagállamok kulcsfontosságúnak tartják a földgázra való átállást annak érdekében, hogy csökkentsék a szénre való rászorultságukat.

Az IIGCC szerint ez lehetővé tenné az energiavállalatok számára, hogy annak ellenére használják a zöld címkét, hogy 2050-re nem érik el a nettó nulla kibocsátást - a tudósok szerint ezt a célt a katasztrofális éghajlatváltozás elkerülése érdekében mindenképpen el kell érni.

"Ez viszont akadályozza tagjaink azon képességét, hogy portfóliójukat a nettó nulla kibocsátáshoz igazítsák, ami aláássa a taxonómia egész célját" - áll a közleményben.

A levél idézte a Nemzetközi Energiaügynökség számításait, amelyek szerint ahhoz, hogy 2050-re globálisan elérjük a nettó nulla kibocsátást, a földgáz iránti keresletnek 2030-ra 8  százalékkal kell a 2019-es szint alá csökkennie.