Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság mostantól közös energiavásárlásokon fog dolgozni annak érdekében, hogy az Európai Unió jobban kézben tarthassa energiaellátását és az energiaárak kezelését - közölte pénteken Emmanuel Macron francia elnök.

"Láttuk, hogy egyes országok más országok felé mennek, hogy saját szerződéseket kössenek, ez - és ezt mondtam a kollégáimnak - nem a legjobb út, mivel felfelé hajtjuk az árakat" - mondta Macron egy brüsszeli EU-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

"Mivel az európai diverzifikáció felé kell haladnunk, sokkal helytállóbb, hogy az új szerződésekről szóló tárgyalások során, mint a megállapodások Norvégiával, Katarral vagy az Egyesült Államokkal, nagyobb erőben és nagyobb mennyiségekről tudunk tárgyalni. Ez sokkal jobb számunkra" – ismertette Emmanuel Macron az álláspontját. Szerinte javítani kell a villamos energia és a gáz ára közötti differenciálást is.

"Ez egy kezdet, mert a Bizottság eddig nem volt képes ilyen tárgyalásokra, másodszor nincs megkötés a vásárlások kapacitására nézve, harmadszor pedig ez egy önkéntes alapon igénybe vehető lehetőség a már szerződésekkel rendelkező vállalatok számára" - mondta a francia elnök a francia Les Echos szerint, hozzátéve, hogy az EU teljes gázellátásánál nagyobb partnerekkel is tárgyalhatnak, akikkel egy-egy kisebb tagállam nem.

Az Európai Unióban hasonló tárgyalási rendszerrel szerezték be a koronavírus elleni vakcinákat is, amely segített, hogy a kisebb, szegényebb tagállamok is hozzájussanak a készítményekhez. A beszerzés végül olcsóbb volt, mint az Egyesült Államok vagy a közel-keleti országok bevásárlása.

Most azt reméli az Európai Bizottság és a tagállamok vezetői, hogy a közös gáztárgyalások segítenek csökkenteni a kontinens függőségét az orosz gázellátástól. Számos forgatókönyv került már elő az észak-afrikai gázmezőkről való importálással kezdve egészen az amerikai, norvég és katari lng-beszerzésekig. A tárgyalásokat a tervek szerint így Brüsszel irányíthatja majd.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.