Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn hivatalosan megállapodtak abban, hogy feketelistára tesznek kínai tisztviselőket az emberi jogok megsértése miatt - mondta az egyik uniós diplomata a Reutersnek. Ezek az első szankciók Peking ellen az 1989-es EU-s fegyverembargó óta, amelyet a Tienanmen téri események után vezettek be.

A miniszterek jóváhagyták az utazási tilalmakat és a bankszámlák befagyasztását négy kínai magánszemély és egy szervezet esetében. Az érintettek nevét később nyilvánosságra hozzák, és megvádolják őket a kínai hszincsiangi ujgur muszlim kisebbség elleni jogsértésekkel.

Az uniós követek a múlt héten előzetesen jóváhagyták az intézkedéseket.

Több független szervezet, az Egyesült Államok és uniós jelentéstevők beszámolói szerint is az ujgurok esetében Kína internálótáborok és népességszabályozás eszközével igyekszik eltörölni a kisebbség kultúráját, valamint a muszlim hitet a térségből. A pekingi kormány határozottan visszautasítja, hogy elnyomnák a szóban forgó népcsoportot, az internálótáborok - ahová ezeket az embereket rendre küldik - szerintük valójában "az érintettek továbbképzését szolgálják".

Az Európai Tanácsban a külügyminiszterek a mianmari katonai puccs miatt is intézkedtek tizenegy entitás szankcionálásáról beutazási korlátozásokkal és vagyonbefagyasztással.

Szijjártó szerint értelmetlen a lépés

Magyarország értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja, hogy az Európai Unió szankciókat hozott mianmari és kínai személyek és entitások ellen - idézte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az MTI.

Az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését, holott, ha az együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió - kommentálta a döntéseket a külügyminiszter.

A migráció témájában a Tanácsról Szijjártó Péter azt közölte, az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal kötött Cotonoui partnerségi megállapodása migrációs megállapodássá vált, amivel az EU tovább akarja növelni a migrációs nyomást az EU tagországokra.