Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy országuk európai uniós tagságának előnyei felülmúlják annak hátrányait - idézte az IBRiS közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a Notes from Poland. A felmérés kérdezői arról érdeklődtek, hogy mi az a három legfontosabb előny és hátrány, ami országuk uniós tagságával jár.

A legnagyobb előnynek az uniós támogatásokat jelölték meg a lengyelek, a megkérdezettek 68 százaléka tette ezt az első helyre, ami 11 százalékponttal több mint egy évvel ezelőtt. Lengyelország az EU támogatásainak legnagyobb haszonélvezője. Az EU-tagság második legfőbb előnye a lengyelek szerint az európai határok szabad átjárhatósága, ezt követi a nagyobb biztonság, a külföldi befektetések, illetve a külföldi tanulási lehetőségek.

A legnagyobb hátránynak azt tartják, hogy az EU-ban nem azonos bánásmódban részesülnek a tagállamok. Ezt a problémát jelölte meg a megkérdezettek 33 százaléka. Kifogásolják még, hogy Lengyelországot az olcsó munkaerő forrásának tekintik nyugati szomszédai, illetve hogy engedelmeskedni kell az uniós szabályoknak.

A felmérés azzal egy időben készült, hogy a lengyel kormány vezető pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság egyre rosszabb viszonyba kerül az európai intézményekkel, mert az utóbbiak szerint a jogállamiságra fittyet hányó intézkedéseket hoz.