Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetne a migránsok önkéntes hazatérésére. Ehhez a brüsszeli testület szorosabb együttműködést szeretne a migránsok anyaországaival és különmegbízottat nevezne ki a kitoloncolások segítésére. Az uniós határőrizeti ügynökségének (Frontex) is lehet ebben szerepe.

Utóbbi testület volt az, amelyet sok kritika ért az eddigi hatósági kitoloncolások miatt: egyrészt az eljárások nem igazán voltak hatékonyak, mivel 2019-ben félmillió ember kapott végzést a kitoloncolásról, de csak 142 ezren teljesítették ezt. Másrészt azért is, mert civil szervezetek - és belső vizsgálatok szerint - a hazairányítások során sokszor rossz körülmények között tartották az érintetteket. Valamint a Frontex ellen ugyanis vizsgálat folyik, a gyanú szerint a szervezet határőrei jogsértő módon toloncoltak vissza migránsokat a görög partoknál.

Az Európai Bizottság szerint ahol lehet, a kitoloncolás helyett az önkéntes hazatérést kell segíteni. Ennek költsége átlagosan 560 euró, szemben a kitoloncolás 3400 eurós számlájával - írja az Euronews.

Korábban a kitoloncolások európai menetéről részletesen írtunk. A megoldással a magyar kormány is szokott élni.