A korábban már elrendeltek mellett az unió egy újabb szankciós csomaggal készül, Oroszország pedig rendkívül komoly offenzívával. 

Az amerikai és európai hírszerzők kizártnak tartják, hogy a Kremlnek rendelkezésére állnának az erőforrások egy újabb offenzíva indításához, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen erre készül. A háború akár 2-3 évig is elhúzódhat, amíg Oroszország tartalékai kitartanak.

Brüsszeli források szerint az unió a háború kezdetének évfordulójára, február 24-re készíti elő az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot, a korábbi intézkedéseket pedig fél évvel meghosszabbította.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014-ben, majd 2022 februárjában kibővítette, válaszul Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziójára.

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak.

Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.