Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót - közölte az uniós tanács pénteken.

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja egyebek mellett megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel. Utóbbi kitétel főként Magyarországnak volt fontos, de Szlovákia és Csehország is haszonélvezője lehet.

A csomag újabb orosz pénzintézeteket zár ki a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós műsorszórási tevékenységének betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a büntető intézkedések hatálya alá.

Fontos pont még a csomagban, hogy az uniós hajózási vállalatokat is eltiltják az orosz olajtermékek szállításától. Erre egyelőre még türelmi idő vonatkozik.

Több magánszemély és állami tisztviselő is felkerült a vagyonbefagyasztási és utazási korlátozási listára. Viszont az Orbán-kormány vétója miatt végül a Vlagyimir Putyinnal közeli szövetséges Kirill ortodox pátriárka nevét kivették a lajstromból.

A jövőben még számos kérdést kell tisztázni a szankciókkal kapcsolatban. Ki kell dolgozni részletszabályokat az uniós szállítmányozási cégeknek a kereskedelmi korlátozásokról, valamint az is vita tárgya lesz még, hogy Magyarország például a megvásárolt orosz olajból finomított termékeket továbbértékesítheti-e majd az unión belül és kívül. Ezekről a kérdésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.