Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új szabályok segítenek majd felszámolni azokat az akadályokat, amelyekkel a nők gyakran szembesülnek pályafutásuk során. A vállalatoknak hasznára válik, ha a nők ki tudják bontakoztatni képességeiket döntéshozatali pozíciókban - írták az MTI szerint,

Az uniós testület szerint a tőzsdén jegyzett társaságokban 2026-ra a nem ügyvezető igazgatói pozíciók legalább 40 százalékát nőknek kell betölteniük. Azon tagállamok esetében, amelyek úgy döntenek, hogy ügyvezető és nem ügyvezető igazgatókra is alkalmazzák az új szabályokat, ez a célszám 2026-ra az összes igazgatói pozíció 33 százaléka.

Az irányelv rendelkező része előírja, hogy azoknak a tőzsdén jegyzett társaságoknak, amelyek nem érik el a célkitűzéseket, módosítaniuk kell kiválasztási eljárásukat. Olyan tisztességes és átlátható kiválasztási és kinevezési eljárásokat kell bevezetniük, amelyek a különböző jelöltek világos és semlegesen megfogalmazott kritériumok mentén történő összehasonlításán alapulnak. Ha a vállalatoknak egyformán alkalmas jelöltek között kell választaniuk, "elsőbbséget kell biztosítaniuk az alulreprezentált nemhez tartozó jelöltnek".

A vállalatoknak évente egy alkalommal tájékoztatást kell nyújtaniuk a nemeknek a vezetőtestületeikben fennálló képviseletéről, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a 33, illetve 40 százalékos cél elérése érdekében tesznek. A tagállamok szintén évente kötelesek közzétenni azon vállalatok jegyzékét, amelyek teljesítették az irányelv célkitűzéseit - tette hozzá az uniós tanács.

A tagállamoknak az irányelv hatálybalépését követően két év áll a rendelkezésükre, hogy elfogadják a szükséges nemzeti intézkedéseket. Az irányelv a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. Az irányelvet az Európai Parlamentnek is hivatalosan el kell fogadnia.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.