Bár az első negyedévben a gyártók lekésték a szerződésben vállalt szállítási mennyiségek biztosítását, az Európai Bizottság bízik abban, hogy a nyárig beolthatják a felnőtt lakosság 70 százalékát. Eddig egyelőre 100 millió adag oltóanyag érkezett az Európai Unió tagállamaiba, ami nem volt elég arra, hogy a 80 év fölöttiek 80 százalékát beoltsák.

Egy német EP-képviselőm Peter Liese szerint az EU gyengeségének az az oka, hogy Brüsszelnek lényegében nincsenek hatáskörei az egészségügyben. 

"Jobban kellett volna működnie ennek, remélem, hogy a következő alkalomra lényegesen jobb lesz minden. Az EU nem fektetett sokat a vakcinafejlesztési kapacitásokba, pedig a mi frakciónk már tavaly márciusban ezt kérte, hogy állítsanak fel egy intézményt erre a feladatra” - idézi Liese kritikáját az Euronews. 

Az EU közben a világ legnagyobb vakcina-exportőrének számít, miközben az Egyesült Államok, vagy az Egyesült Királyság semmit nem szállít ide. Vagyis az EP-képviselő szerint a naivitás mellett látszik, hogy más országok nem működnek együtt Brüsszellel, viszont élvezik az itteni munka gyümölcsét. 

“Visszanézve kijelenthetjük, hogy naivak és talán bolondok is voltunk. De azt hiszem négy hónap múlva az EU utolérheti az Egyesült Királyságot és addigra a lakosság nagy részét beolthatják, de eközben tovább folyik az export százmilliós tételekben a világ más részeire, ahol hatalmas hiány van oltóanyagból. Talán elgondolkodhatunk azon, hogy ez mennyire volt bölcs döntés” - mondta a holland kormány tanácsadója, Joshua Livestro.

Az exporttilalom nem először merül fel uniós politikusok érvelésében: az AstraZeneca brit-svéd gyártócég esetében több állam- és kormányfő is követelte ezt.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.