Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy támogatja a szabadalmi védettség alóli kikerülést a vakcinák gyártása esetében, bár Katherine Tai kereskedelmi vezető figyelmeztetett, hogy a tárgyalások időbe telnek. A gyógyszergyártók már az amerikai támogatás hírére is jelezték, hogy egyáltalán nem támogatják a javaslatot. Részvényeik árfolyama a szerdai kereskedés végére esett is.

"Az EU kész megvitatni minden olyan javaslatot, amely hatékonyan és pragmatikusan kezeli a válságot" - mondta von der Leyen a firenzei Európai Egyetemi Intézetben tartott beszédében. Az uniós végrehajtó testület vezetője szerint a blokk oltási erőfeszítései felgyorsultak, másodpercenként 30 európai oltást végeznek, miközben több mint 200 millió adag oltóanyagot exportálnak a világ többi részébe.

"Ezért készek vagyunk megvitatni, hogy az oltóanyagokra vonatkozó szellemi tulajdonjogok védelméről való lemondásra vonatkozó amerikai javaslat hogyan segíthetne e cél elérésében" - idézi a Reuters.

Dél-Afrika és India októberben terjesztette elő a Kereskedelmi Világszervezetben (World Trade Organisation - WTO) a vakcinák alóli mentességre vonatkozó eredeti javaslatot, amely számos fejlődő ország támogatását élvezte, akik szerint ez létfontosságú lépés a vakcinák szélesebb körű hozzáférhetőségének elősegítése érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet áprilisban közölte, hogy a világszerte beadott 700 millió oltóanyagnak mindössze alig 0,2 százaléát adták be az alacsony jövedelmű országokban.

Az Európai Unió eddig az országok egy csoportjával együtt - amelyek közül sokan nagy gyógyszeripari vállalatoknak adnak otthont, köztük Nagy-Britannia és Svájc - ellenezte a mentességet. Azzal érvelnek, hogy ez aláásná az olyan vállalatok munkáját, amelyek rekordidő alatt állítottak elő vakcinákat, hogy egy jövőbeli világjárvány esetén is így tegyenek. Azt is mondták, hogy a szabadalmakról való lemondás nem oldaná meg azonnal a problémát, mivel nincs elegendő gyártási kapacitás. A vakcinagyártás ráadásul bonyolult, amint azt az AstraZeneca gyártási problémái is bizonyítják, és a technológia, a know-how és a személyzet átadását is igényelné.

Von der Leyen elmondta, hogy rövid távon az Európai Unió minden vakcinagyártó országot felszólított, hogy engedélyezze az exportot, és kerülje az ellátási láncokat megzavaró intézkedéseket.