A VaasaETT energetikai tanácsadó cég adatai szerint októberben az Európai Unióban és Nagy-Britanniában a gáz átlagos kiskereskedelmi ára kilowattóránként csaknem 18 eurócent (71,88 forint) volt, ami kétszerese a tavalyi év azonos hónapjának. A háztartási áram ára 67 százalékkal, kilowattóránként 36 eurócentre (143,77 forintra) emelkedett.

Magyarországon bonyolultabb a számítási módszer: a rezsicsökkentés részleges korlátozásával két árat fizetnek a háztartások, egyrészt a támogatott díjat az átlagfogyasztásig, ezen szint felett pedig a lakossági piaci árat. A gáz esetében utóbbi 22,002 forint/MJ, ami nagyjából 85-90 forintos kilowattóránkénti árnak felel meg, a rezsicsökkentett ár 102 forint/m3, ami 10 forint/kWh szintet jelent. Az elektromos áram esetében a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. Vagyis részben sokkal olcsóbb, másrészt sokkal drágább is az energia a magyar fogyasztóknak. 

A magyar áraknál fontos tényezők még a rendszerhasználati díjak, amelyeket sok európai országban beépítenek a gáz- és villanyárakba. Sőt, az is befolyásolja az átlagokat, hogy van, ahol külön tételezik az éjszakai és a nappali áramot. Hovatovább, van olyan ország, ahol ez a gázfogyasztásnál is időszakosan bontva van.

A számadatokat azután közölték, hogy az EU tagállamokban több mint 550 milliárd eurót ajánlottak fel arra, hogy megvédjék a polgárokat és a vállalkozásokat az elmúlt évben megugró energiaköltségektől. Ha az országok nem adták volna ki ezt a támogatást, a háztartások számlái valószínűleg még magasabbak lettek volna – mondta Philip Lewis, a helsinki székhelyű tanácsadó cég vezérigazgatója a Bloombergnek.

Havi szinten a villamos energia átlagos egységára októberben 3,4 százalékkal, míg a gázé 2,5 százalékkal emelkedett. A legnagyobb havi növekedés Dublinban volt, ahol az áram ára 44 százalékkal emelkedett, míg a gáz átlagára Rómában 97 százalékkal ugrott meg.

Nem lehet szabadulni a rezsicsökkentésektől

A szokatlanul meleg időjárás októberben megkönnyebbülést jelentett mind a fogyasztók, mind a kormányok számára, mivel kevesebben kapcsolták be a fűtést. Az árak azonban emelkedni fognak, ahogy Európa egyre mélyebben belemegy a télbe, ami a jövőben gondot okozhat a politikai vezetőknek, akik megpróbálták mesterségesen alacsonyan tartani a költségeket.

„Ha a válság többé-kevésbé még egy évig, vagy egy évnél tovább tartana, akkor ezeknek az intézkedéseknek a költségei a kormányok számára óriásiak lennének” – mondta Lewis egy interjúban.

„Végül a vásárlók elfelejtik, hogy ezek az árak nem valós árak - normának fogják venni őket, és akkor lényegében lehetetlenné válik a megszüntetésük” – tette hozzá a szakértő. Ez a probléma a magyar rezsicsökkentés részleges korlátozásakor is felszínre bukott idén nyáron.