A fórum előtte megbeszélést folytatott Viorel Stefan és Ana Birchall román miniszterelnök-helyettesekkel.

Hatvan évvel ezelőtt Románia volt az első ország Európában, amely gázt exportált, amikor az EU számára még nem volt prioritás az energiapolitika és az országok gázhálózatainak összekötése. Az akkori és a mostani helyzet között az a különbség, hogy Románia jelenleg a világ legnagyobb gazdaságának része, felelőssége ezért meghaladja a nemzeti és a regionális kereteket, és Románia fontos partner Európa energiabiztonsága tekintetében - mondta Sefcovic az MTI szerint.

Az Agerpres román hírügynökség szerint a nyilatkozat abban a kontextusban hangzott el, hogy az EU több évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen azért, mert Bukarest akadályozza a gázexportot.

A biztos úgy vélte, Románia fontos szerepet játszhat a fekete-tengeri földgáz kitermelésének köszönhetően és örömmel állapította meg, hogy Bukarest együttműködik Brüsszellel a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó és egyéb interkonnektorok megépítése érdekében, amelyek konszolidálhatják az unió energiapiacát főként a kelet-közép-európai térségben, amely hosszú ideje az orosz gáztól függ.

A BRUA gázvezetékről Viorel Stefan román miniszterelnök-helyettes elmondta: Bukarest azt szeretné, ha a vezeték az eredeti tervben szereplő nyomvonalhoz minél közelebb haladna és megerősítette, Románia elkötelezett, hogy saját területén a vállalt határidőre megépüljön a vezeték.

Fotó forrása: Shutterstock