Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyelországot vezető radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja a civilizált világ perifériájára viszi az országot, rossz diktatúrává alakítja a demokratikus jogállamot. A lengyelek ott köthetnek ki, ahonnan a rendszerváltás idején kiszabadultak - derül ki Adam Michnik elemzéséből, amelyet a Gazeta Wyborcza közölt. Michnik legendás ellenzéki értelmiségi, aki most, akárcsak a szocializmus idején, ismét a lengyelek szabadságát félti.

Az Európai Unió nem gazdasági projekt, hanem erős morális alapra épülő politikai és értékközösség - fejtegette Michnik. Nem azért jött létre, hogy egységes piaccá szervezzék Európát, hogy eltöröljék a határ-ellenőrzéseket, vagy hogy bevezessék az eurót,  hanem azért, hogy Európában soha többé ne törjön ki a háború.

Michnik hiszi, hogy a lengyel közvélemény túlnyomó része Európa-párti, ezért a Jaroslaw Kaczynski vezette PiS-ből senkinek sincs joga azt követelni, hogy Lengyelország lépjen ki az unióból.

Végzetes politika

Az én generációm éveken keresztül ismételte: elérjük a lengyelek szabadságát - utalt a szocializmus éveire. Ez az álom megvalósult, ám a szabadság újra veszélybe került. Lengyelország Európa beteg embere lett. Az erőtlen, az unióban izolált Lengyelország védtelenné válhat a nagyorosz birodalmi álmokkal  terhelt Oroszországgal szemben.

A Jaroslaw Kaczynski nacionalista politikája ezért ajándék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Ez a nacionalizmus szembe fordítja Lengyelországot a szomszédaival és még a katolikus egyház püspökei között is nyugtalanságot kelt.

Harcra fel!

A jövő tőlünk függ - fogalmazta meg végkövetkeztetését Michnik. Ideje megérteni, hogy Lengyelország uniós helyének, presztízsének visszaszerzéséhez az euró elfogadásán keresztül vezet az út - tette le a voksát a közös európai valuta bevezetése mellett. A társadalomnak ellen kell állnia a Kaczynski-kormánynak - utal arra, hogy az ország tényleges vezetője minden bizonnyal a kormánytisztséggel nem rendelkező PiS-elnök.

Az országot hónapok óta a gyűlölködés és hazugságok öntik el, ám az emberek tehetségétől és elszántságától függ, milyen Lengyelországot hagynak gyermekeinkre. A történelem megtanított bennünket arra, semmi sem lehetetlen, ha valamit igazán akarunk - írta Michnik arra utalva, hogy az ország képes volt megszabadulni a szocialista rendszer béklyójától.