Mintegy 3 milliárd 348 millió eurót, az éves középárfolyamon átszámítva 1,175 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban. Ez jókora visszaesés a 2019-es 4,437 milliárd euróhoz képest.

Ahogy megérkezett a járvány és ezzel együtt a lezárások, sok külföldön dolgozó tért haza, de sokan elvesztették az állásukat, ezért nem utaltak annyit - írja az Eurostat adatai alapján a hvg.hu.

Ennek egy része egyébként az az összeg, amit a kivándorolt magyarok hazautalnak, de az is ide tartozik, amit a külföldi cégnél dolgozó, a magyar lakcímüket és számlaszámukat megtartó emberek keresnek.

A pénz legnagyobb részét, 1015 milliárd forintot az EU más országaiból küldték ide.

Az osztrák cégek magyarországi lakhellyel rendelkező dolgozóiknak 474 milliárd forint fizetést adtak, ez lett az EU 17. legfontosabb nemzetközi pénzügyi transzferútvonala.

Eközben 416 milliárd forintot utaltak Magyarországról valamely más országba, ebből 215 milliárdot az EU-n kívülre, 209 milliárdot az unióba.

Magyarország az EU 27 tagállama közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre. Hazánknál többet a GDP-hez viszonyítva csak Horvátországba, Lettországba, Romániába, valamint Luxemburgba utaltak - írja a portál.