Az Eurostat előzetes szeptemberi adatai szerint a fogyasztói árindex az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison az augusztusi 0,2 százalékos éves csökkenés után. A piac a fogyasztói áraknak az augusztusival megegyező 0,2 százalékos éves csökkenését várta szeptemberre is.

Az előzetes adatok alapján 0,3 százalékos éves árcsökkenés a fogyasztói árak legnagyobb mértékű csökkenése az euróövezetben 2016 áprilisa óta.

Energiaárak, élelmiszerárak, valamint az alkohol- és dohánytermékek ára nélkül (maginfláció) 0,2 százalék lett a fogyasztói árindex éves emelkedése szeptemberben az augusztusi 0,4 százalék után. A piac 0,5 százalékos maginflációt várt szeptemberre. Az előzetes adatok alapján várhatóan 0,2 százalékos szeptemberi maginfláció a valaha kialakult legalacsonyabb az euróövezetben - írta az MTI.

A fogyasztói árak csak az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek, valamint a szolgáltatások esetében növekedtek szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, az iparcikkek ára és az energiaárak viszont csökkentek.

Az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek ára 1,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 1,7 százalékos éves áremelkedés után. A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal ment fel az augusztusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az iparcikkek ára szeptemberben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison az augusztusi 0,1 százalékos csökkenés után, az energiaárak pedig szeptemberben 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg augusztusban 7,8 százalék volt az elmaradás.

Energiaárak nélkül az éves fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Szeptemberben az előző havihoz képest az energiaárak 0,4 százalékkal csökkentek, a szolgáltatások ára pedig 1,2 százalékkal csökkent. A nem energiaipari terméke ára 2,8 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent.