Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentősen emelkedő energiaárak miatt októberben tizenhárom éves csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben. Az Eurostat előzetes becslése szerint ugyanis éves összehasonlításban 4,1 százalékra emelkedett a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Legutóbb 2008 júliusában jegyeztek ehhez hasonló magas inflációt az euróövezetben.

Idén szeptemberben 3,4 százalékot, augusztusban még 3,0 százalékot, júliusban 2,2 százalékot, júniusban 1,9 százalékot, májusban 2 százalékot, áprilisban 1,6 százalékot, márciusban 1,3 százalékot, januárban és februárban pedig egyaránt 0,9 százalékot mértek.

Az euróövezetben októberben is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal a szeptemberi 17,6 százalék után éves összevetésben. A szolgáltatások 2,1 százalékkal drágultak a szeptemberi 1,7 százalék után, míg az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2 százalékkal, ugyanúgy, mint szeptemberben.

Az energiaárakat nem számolva 2 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 1,9 százalék után, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 2,1 százalék volt a szeptemberi 1,9 százalékot követően. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben októberben, miután szeptemberben 0,5 százalékot mértek.

Éves összevetésben Litvániában (+8,2 százalék) és Észországban (+7,4 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak októberben. A legkisebb drágulási ütemet Máltán (1,4 százalék) és Portugáliában (1,8 százalék) jegyezték fel.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 4,6 százalékkal, Franciaországban 3,2 százalékkal, Olaszországban 3,1 százalékkal, Spanyolországban pedig 5,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalékos legyen - írta az MTI.

Pörög a GDP is

Az előző negyedévinél és a piaci várakozásoknál is nagyobb ütemben nőtt a harmadik negyedévben az euróövezeti GDP mind negyedéves, mind éves összevetésben az Eurostat friss első becslése szerint.

Az euróövezetben 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest a GDP, szemben a második negyedévi 2,1 százalékkal. Az egy évvel korábbit 3,7 százalékkal haladta meg az euróövezet bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben.

Elemzők 2,0 százalékos növekedést vártak a harmadik negyedévre az euróövezeti 19 tagállamában negyedéves, és 3,5 százalékost éves viszonyításban.

Az EU 27 tagállamában a harmadik negyedévben 2,1 százalék volt a negyedéves GDP növekedés a második negyedévi 2,0 százalék után, a tavaly harmadik negyedévi uniós GDP-t pedig 3,9 százalékkal haladta meg

A második negyedévben az euróövezeti GDP 14,2 százalékkal, az uniós 13,7 százalékkal haladta meg a 2020 második negyedévit az alacsony bázis miatt.

A harmadik negyedévi GDP-növekedést elsősorban a belső kereslet és az erőteljes export támogatta az Eurostat megállapítása szerint. A növekedés ütemét viszont visszavetette a feldolgozóipar termelését fékező fennakadás a beszállítói láncokban, az alapanyag-ellátás bizonytalansága, valamint az emelkedő infláció.