Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az infláció mérséklődése örvendetes, a frankfurti Európai Központi Bank (EKB) ettől még nem fog pezsgőket pukkantani, mivel a számok azt is mutatják, hogy a maginfláció tovább emelkedett. A maginflációs mérőszámok kiszűrik az ingadozó élelmiszer- és energiakomponenseket, és a jövőbeli inflációs trendek előrejelzőjének tekintik őket – írja a Politico.

Márciusban a maginfláció a februári 7,4 százalékról 7,5 százalékos rekordszintre gyorsult.

Az EKB tavaly nyár óta az eddigi leggyorsabb ütemben, összesen 3,5 százalékkal emelte a kamatlábakat, de a májusi ülésre nem adott konkrét politikai iránymutatást. A mögöttes árnyomás további emelkedése – amely már most is több mint háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának – tovább növeli az EKB-ra nehezedő nyomást a további kamatemelés érdekében.

Lengyelországban is mérséklődött az infláció márciusban

A márciusi éves szintű fogyasztói áremelkedés 16,2 százalékra lassult a februári 18,4 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők azonban kisebb, 15,8 százalékos márciusi éves inflációval számoltak.

Éves szinten a legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek, 26 százalékkal a februári 22,4 százalék után. Az élelmiszerek és nem alkoholos italok áremelkedése a februárival megegyező, 24 százalék volt márciusban.

A havi szintű fogyasztói áremelkedés 1,1 százalékra mérséklődött a februári 1,2 százalékról. Szakértők 0,9 százalékot vártak februárhoz képest. Márciusban az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára 2,3 százalékkal nőtt februárral összevetve, az energiaárak viszont 0,6 százalékkal csökkentek.