A második egymást követő hónapban csökkent az infláció az eurózónában. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat pénteki előzetes adatai szerint az élelmiszer- és energiaköltséget is magában foglaló összinfláció 9,2 százalékos volt decemberben éves összevetésben.

Novemberben még 10,1 százalékos volt az általános inflációs ráta, ami 2021 júniusa óta az első enyhe árcsökkenést jelentette.

Kép: Eurostat

A befektetők abban reménykedhetnek, hogy a csökkenő infláció megnyitja az utat az Európai Központi Bank számára, hogy mérsékelje az agresszív monetáris politikai szigorítási ciklusát, és enyhítsen a fájdalmas gazdasági helyzeten. Az elemzők azonban egyelőre nem várnak fordulatot az EKB-tól.

Már csak azért sem, mert az eurózóna inflációs célja 2 százalék, és a most közölt szám ettől még mindig nagyon messze van.

Arról nem beszélve, hogy a maginfláció a vártnál magasabb lett

Éves szinten 5,2 százalékkal drágult az élelmiszereket és az energiát nem tartalmazó kosár, ami némileg meghaladja az elemzők által várt 5 százalékos szintet, és a novemberi 5 százaléknál is magasabb lett. 

Az is teljesen egyértelmű, hogy a mostani kedvező inflációs adat az energiaárak merdek csökkenésének tulajdonítható.