Az amerikai kormány elkezdi vizsgálni, hogy milyen technológiai infrastruktúrára van szükség ahhoz, hogy létre lehessen hozni a központi banki digitális fizetőeszközt (CBDC), vagyis a dollár elektronikus verzióját. Idén januárban már szerepelt ez a kérdés a Kongresszus előtt, akkor elemzők megállapították, hogy évekbe telhet a digitális dollár bevezetése, de az amerikai kormány úgy tűnik, hogy így is belevág a fejlesztésbe.

A kriptovaluták értéke tavaly elérte a 3 billió dollárt, és a Chicagói Egyetem kutatása szerint 2021-ben az amerikaiak 21 százaléka fektetett be digitális eszközökbe. Az Egyesült Államok számára tehát nagyon fontos a kriptovalutapiac felügyelete és a kiberbűnözés visszaszorítása, hiszen így tudják biztosítani az ország pénzügyi stabilitását és versenyképességét.

Az elemzések készítésének másik célja az, hogy az amerikai fizetési rendszer hatékonyabbá váljon, és megvalósulhasson a pénzügyi „felzárkóztatás”, ugyanis a legszegényebb amerikaiak 5 százaléka egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával a magas költségek miatt.

Eddig kilenc országban vezettek be digitális fizetőeszközt, és tizenhat másikban – köztük Kínában – elkezdték ilyen eszköz kifejlesztését, ezért aggodalommal tölti el az amerikaiakat, hogy ha nem lépnek, elveszíthetik vezető szerepüket.