Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április elején még csak 103,95 dollár volt a Brent, az volt a 2014-es mélypont, de a különböző geopolitikai kockázatok és gazdasági események miatt azóta drágult az olaj. A drágulást támogatja az ukrán helyzet, hiszen továbbra sem oldódott meg az ukrán-orosz viszály. Hétfőn az ukrán légierő légicsapásokat mért a donyecki repülőteret megszálló szakadárokra. Ez jelzi, hogy még nem állt vissza a nyugalom Európa egyik legfontosabb gáz- és olajipari tranzitországában.

Növeli az olaj árát, hogy Líbiában tüntetők tartják blokád alatt a legfontosabb kikötőket, így nem lehet olajat exportálni az országból. A tüntetők nem ismerik el Líbia új miniszterelnökének kormányát, és elképzelhető, hogy semmisnek tekintenek egy korábbi megállapodást, amely megnyitotta volna a kikötőket.

Fontos tényező még az Európai Központi Bank (EKB). Sok jel utal arra, hogy június elején az EKB új gazdaságélénkítő lépéseket jelent be, hogy megállítsa az európai infláció lassulását. Az Európában felgyorsuló gazdasági növekedés növelné az olaj iránti keresletet, így emelkednének az árak is.

Ben Le Brun, az OptionXpress piaci elemzője szerint nem kell sokat várni, hogy élénküljön az olajpiacon a kereskedők aktivitása. A világgazdasági környezet mellett most a keddi amerikai gazdasági adatok (tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának változása, fogyasztói bizalom, feldolgozóipari statisztikák) befolyásolják legjobban az árat. Ezek a számok döntik el, hogy csúcsot dönt a héten az olajár, vagy visszacsökken egy alacsonyabb szintre.

Kedd délelőtt a Brent olaj hordónkénti ára júliusi szállításra, a határidős piacon, 110,62 dollár volt, 0,27 százalékkal, 0,30 dollárral drágult. A WTI olaj hordónkénti ára 0,06 százalékos, 0,06 dolláros emelkedés után 104,41 dollárra nőtt a határidős piacon.