A külső levegő szennyezettsége felelős 4,2 millió ember haláláért, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, azaz főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. A Föld általános légszennyezettsége a WHO szerint olyannyira jelentős, hogy a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni - olvasható a portál cikkében.

Akárcsak más közjavak, úgy a tiszta levegőhöz való hozzáférés esetében is óriási a társadalmi egyenlőtlenség, s bár a légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet - figyelmeztet a WHO főigazgatója.

A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.

Képünk forrása: Shutterstock